PROJECT: FIETS MEE

SOCIAL PROJECT ROTTERDAM

In Rotterdam-Zuid wordt minder gefietst dan in de rest van de stad. Een veelgehoorde reden om niet te fietsen is heel simpel: ”Ik heb nooit echt leren fietsen.” Daar wordt vanaf vandaag iets aan gedaan: fietslessen voor vrouwen op Zuid.

De gemeente wil graag dat meer Rotterdammers gaan fietsen. Dat is goed voor hun eigen gezondheid en bewegingsvrijheid, en draagt bij aan de luchtkwaliteit en bereikbaarheid van de stad. Sinds vorig jaar heeft het college de fiets tot de nieuwe heilige koe verklaard en allerlei maatregelen genomen om de stad nog aantrekkelijker te maken voor fietsers. Het fietsgebruik in Rotterdam neemt toe – ook op Zuid. Toch wordt in Rotterdam-Zuid aanzienlijk minder gefietst dan in de rest van de stad. Meer dan de helft (52% procent) van de ondervraagde mensen op Rotterdam-Zuid geeft in de meest recente mobiliteitsenquête aan nooit of bijna nooit te fietsen.

Op vier locaties
Een veelgehoorde reden is dat mensen nooit geleerd hebben om te fietsen. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk of onzeker op de fiets. Dat geldt zeker ook voor vrouwen. Daarom organiseert Sezer voor diversiteit nu fietslessen met financiering van de gemeente. De lessen worden gegeven op vier locaties: Afrikaanderbuurt, Lombardijen, Tarwewijk en IJsselmonde. De ambitie is uit te groeien naar zeven locaties op Zuid.

140 vrouwen doen mee
Ferry Chrispijn van Sezer: “We zijn ontzettend blij met de fietsen die ons geschonken en geleend zijn door Give a bike, Swapfiets en de online fietscommunity Fietsfan010. Nu we stallingen voor de fietsen hebben gevonden, zijn we klaar voor de lessen. Er is veel belangstelling; 140 vrouwen willen leren fietsen.”

Gratis
De lessen zijn gratis en in samenwerking met de Fietsersbond opgezet. In kleine stapjes leren de vrouwen fietsen. In het begin krijgen ze twee keer per week les, daarna neemt geleidelijk de frequentie van de groepslessen af en spreken de vrouwen met hun trainer af om samen in hun buurt te fietsen.

Meer fietsstimulering
Naast Sezer werkt ook Fietsen op Zuid aan fietsstimulering. Bijvoorbeeld door scholen fietsvriendelijker te maken en een deelfietsensysteem in Hillesluis te starten. Dit programma werkt in opdracht van de gemeente Rotterdam en is een van de actiepunten uit het Fietsplan 2016-2018 ‘Fietsen heeft voorrang’.

Aanmelden
Vrouwen in Rotterdam-Zuid kunnen zich aanmelden voor de fietslessen via telefoonnummer 010-4772727 of de Fiets Mee! Facebookpagina (@FietsMeeRotterdam).

Three ways you can help

GIVE A BIKE

Donate your old bike and
give it a new life.

VOLUNTEER

Help us fix bikes
and complete more projects

DONATE

Donate €25,- and you can give one person a bike.